Fiskalizacija u Federaciji BiH: Serviseri već počeli varati

Bez autora
Jun 22 2011

U Federaciji Bosne i Hercegovine oko 70.000 firmi koje su registrovane kao pravni subjekti, iako je veliki broj njih već odavno ugašen, podliježe obavezi fiskalizacije. Za izvršenje ove obaveze, odnosno kupovinu, instaliranje i puštanje u rad fiskalnog sistema potrebno je oko 1.000 KM, zatim potrebno je potpisati dva ugovora, jedan sa ovlaštenim serviserom fiskalnih uređaja, a drugi sa telekom-operaterom i pripremiti se na plaćanje usluga servisiranja godišnje po stotinjak KM. Naravno, cijena kompletnog procesa fiskalizacije najviše zavisi od uređaja koji firma izabere i naravno distributera i servisera, a cijene uređaja kreću se od 500 do 1.200 KM. Svi uređaji koji se koriste, kao i distributeri i serviseri, moraju biti licencirani i odobreni od Ministarstva finansija Federacije BiH. Na tržištu je dostupno 25 uređaja koje proizvodi ili zastupa osam kompanija, a servisira i distribuira više od 420 kompanija.

Fiskalizacija u Federaciji BiH: Serviseri već počeli varatiU Federaciji Bosne i Hercegovine oko 70.000 firmi koje su registrovane kao pravni subjekti, iako je veliki broj njih već odavno ugašen, podliježe obavezi fiskalizacije.

Prema dosadašnjem iskustvu privrednika, za izvršenje ove obaveze, odnosno kupovinu, instaliranje i puštanje u rad fiskalnog sistema potrebno je oko 1.000 KM, zatim potrebno je potpisati dva ugovora, jedan sa ovlaštenim serviserom fiskalnih uređaja, a drugi sa telekom-operaterom i pripremiti se na plaćanje usluga servisiranja godišnje po stotinjak KM. Naravno, cijena kompletnog procesa fiskalizacije najviše zavisi od uređaja koji firma izabere i naravno distributera i servisera, a cijene uređaja kreću se od 500 do 1.200 KM.

Svi uređaji koji se koriste, kao i distributeri i serviseri, moraju biti licencirani i odobreni od Ministarstva finansija Federacije BiH, a prema podacima ovog ministarstva, na tržištu je dostupno 25 uređaja koje proizvodi ili zastupa osam kompanija, a servisira i distribuira više od 420 kompanija.

Milioni KM u igri

U Poreznoj upravi Federacije BiH, koja provodi proces fiskalizacije, nema zvanične procjene koliko je novca u igri, odnosno koliko će kompanije koje provode ovaj proces, njih više od 430, zaraditi. Činjenica da 70.000 kompanija mora izvršiti fiskalizaciju po cijeni od minimalno 1.000 KM pokazuje da je u igri više od 70 miliona KM. To je minimalan iznos jer nije uračunato koliko će telekom-operateri zaraditi pošto svaki račun koji se izda ide preko telekoma, a uz to treba dodati i godišnje troškove održavanja od oko 100 KM za svaku fiskalnu kasu (oko sedam miliona KM godišnje).

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik